«Поляки мають Варшаву, бігус, журик і флячки»… Кожного разу, коли чув ці рядки з пісні славнозвісного Кузьми Скрябіна, мав дуже яскраві асоціації: зима, Закопане, сніг, лижі, добрий обід  і ковток Зубровки або сливянки, аби зігрітись зсередини.  Все, що завгодно, але точно не Біла Церква.  І тому, дізнавшись, що у нас в місті є заклад, який пропонує польську кухню, був приємно вражений. Сьогодні розповідатиму про ресторан-готель «Lepsza Садиба».

Ресторан української та польської кухні, готель з прекрасними номерами ціною до €30, конференц-зала, банкетна зала, більярдна, а ще благодійні заходи, концертні програми, фуршети і, що дуже важливо, тісна співпраця з туристичним кластером в організації святкових заходів та в напрямку підвищення туристичної привабливості Білої Церкви – все це «Lepsza Садиба».

Спочатку про ресторан. Власники «Лєпшої Садиби» мають польське коріння, відповідно, заклад має стиль і смак Польщі. Саме тому на фотографіях присутній відомий персонаж польських мультфільмів – пес Рекс, який допоможе провести віртуальну екскурсію  :) 

Із українських страв я мав змогу скуштувати борщ з м’ясом, який подається традиційно з пампушками, сметаною, а також смачним смальцем. Цікавий момент - м’ясні та молочні продукти в «Лєпшій Садибі» вибирають на базарі, щоб страви смакували дійсно по-домашньому. А як щодо польського меню?

Звичайно, я замовив все, що так тісно асоціюється в моїй уяві з польською кухнею, і про що співає Кузьма :) І бігос, і журик, і флячки. І м’ясну тарелю, і краківський салат теж!  До речі, фляки нам не дістались – вони надзвичайно популярні, і іх з’їдають ще в обід. Не можу не сказати про один важливий момент – куштувати польську кухню ми прийшли «інкогніто», без попередження, і тому виявилось надзвичайно приємно, як розрулилась невеличка ситуація, яка склалась через те, що нам попався офіціант – стажер. Він трохи плутався в блюдах і напоях, і не завжди міг відповісти на запитання. Тому через декілька хвилин до нас підійшла власниця закладу і сама розповіла про всі блюда, і все розставила по місцях. Як на мене – це вагомий індикатор якості закладу. Приємні враження, смачні страви, великі порції - вже після другого ковтка кави в якийсь момент мені здалось, що за вікном сніжить, а на ганочку мене чекають лижі)) 

Да, до речі. Звичано, тут є «Зубровка»! :) В усіх наявних на території України виглядах – класична біла, «з бізонячою травкою» і на корі дуба. Якщо не куштували, рекомендую спробувати «на корі дуба». Добре смакує в чистому виді та у складі коктейлю з апельсиновим соком.

В ресторані також проводяться дитячі свята, благодійні заходи, щоп’ятниці – вечір караоке, а щосуботи – весела та цікава новинка в Білій Церкві - заспіви. Заспіви – це можливість для гостей співати улюблені пісні разом з професійними співаками. Бажаючих долучитись багато, тож бронюйте місця заздалегідь.

Крім основної зали ресторану (в які є також окремі кімнатки) та банкетної зали на 100 осіб, що розташована на другому поверсі, є також літній майданчик. Він цікавий тим, що на ньому встановлена нова система дрібнодисперсного кондиціювання та зволоження, завдяки чому повітря можна охолодити на 10-15°, залишаючи вікна відкритими.

Готель «Lepsza Садиба» - це шість стандартних номерів та один категорії «люкс». Всі вони просторі, звісно, чисті, і взагалі – готель не соромно рекомендувати іноземним гостям. Власне, незадовго до фотозйомки закладу, всі номери були зайняті гостями зі Сполучених Штатів. Завдяки зручному розташуванню в самому центрі міста (площа Т. Шевченка, 7), наявності сучасної конференц-зали, готелю та затишного ресторану, «Лєпша Садиба» неодноразово обиралась для прийому делегацій з інших міст і країн, для проведення офіційних заходів, зустрічей та фуршетів.

Поява таких закладів – це яскравий маркер, що сигналізує про яксні зміни в сфері обслуговування,  відхід від застарілих поглядів на готельно-ресторанну справу, про рух в напрямку європейського сервісу. Адже європейським (читай цивілізованим) місто стає не завдяки асоціаціям та безвізам, а завдяки зміні свідомості людей, оновленню стандартів якості, розумінню сучасних потреб жителів та гостей міста.